Di Mana Nak Di Mulakan

Dirancang, Laksana, Nilai & Penambahbaikan

20 June 2012

UMUR, HARTA, ILMU DITANYA OLEH ALLAH

Dari Mu’adz bin Jabal r.a, Rasulullah SAW bersabda : Dua kaki seorang hamba tidak akan berpindah (dari tempatnya berpijak nanti pada hari kiamat) sehingga dia ditanya tentang empat perkara :

Tentang umurnya, kemana saja dia habiskan; tentang masa mudanya, dengan apa dia gunakan; tentang hartanya, dari mana dia mendapatkannya dan untuk apa dia belanjakan; dan tentang ilmunya, apa yg dia perbuat dengan ilmunya itu ?? ( Hadis Riwayat At Thabrani dan Al Bazzar).

Hadis ini mengingatkan kita agar tidak sembarang menggunakan umur, masa muda, harta dan ilmu yang telah diberikan Allah kepada kita, gunakanlah sebaik-baiknya, karena nanti di akhirat kelak kita akan diminta dipertanggunjawabannya.

Ada empat perkara lain yang harus kita cari atau kita hadirkan dalam diri kita, karena bila telah kita dapatkan maka empat perkara ini maka kita tak perlu memikirkan yang lain yg tak kita peroleh didunia ini seperti dijelaskan sebuah Hadis Riwayat Ahmad sebagai berikut :

Dari Ibnu Umar r.a, bahwa Rasulullah SAW bersabda : Empat perkara yg jika telah terdapat dalam dirimu, maka engkau tidak perlu memikirkan apa yang tidak engkau peroleh didunia.

Empat Perkara itu adalah
1). Berbicara yang benar (Jangan Dusta);
2) Menjaga Amanah;
3)Berakhlak Mulia dan
4) Memakan Makanan yang baik (halal).

Ringkasnya kalau kita dalam kehidupan ini harus selalu berbicara yang benar, kalau mendapat Amanah (kepercayaan) harus kita jaga, bila diamanahkan menjadi pemimpin jadilah pemimpin yang baik, bila dipercaya jadi polis, hakim jadilah polisi, atau hakim yang amanah (yang dapat dipercayai, hingga kita menjadi orang yang berakhlak mulia. Terakhir makanan yang baik jangan diberikan makanan yang dibeli dengan rasuah atau hasil dari penipuan dan fitnah kepada anak, isteri atau keluarga yang lain.
Sedarlah wahai para manusia...sesungguhnya jawatan yg kamu pegang itu adalah hak Allah & hanya bersifat sementara sahaja. Kamu akan dipersoalkan pada setiap tindakan serta keputusan selama kamu berkuasa. Ingat sikit pada Allah..

2 comments:

 1. tula kak..saya selalu bersembang dengan suami..risaunya kalau allah beri jawatan atau harta yang banyak, walaupun perlu sngat tapi takut tak dapat handle..takut ubah diri sendiri..minta2 dijauhkan allah sifat2 jahat tu..

  tapi ada juga kadang2 bila tengok lagak org lain kdagkala jadi sedih dan kesian sebab senangnya depa sombong dengan harta dan pangkat...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kena yakin pade diri sendiri, dgn ilmu agama & iman yg mantap, insyaAllah bole handle.
   Tapi cabaran & ujian ttp ade.
   Letakkan Allah then Rasul saw mengatasi yg lain.

   Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...